Koninklijke Hoofdgilde Sint Sebastiaan
  Historiek
Museum
•   Koningszaal
•   Kapellekamer
•   Toren
•   Tuin
•   Galerij
•   Gedenksteen
  600 jaar archief
  Disciplines
  Info & Contact
 
Museum

Gedenksteen

Gedenksteen

In de binnentuin van de Sint-Sebastiaansgilde te Brugge werd op 4 oktober 1996 door Major General Evelyn J. Webb-Carter van de Household Division, bevelhebber over de Horse Guards en de vijf regimenten Foot Guards, een gedenkplaat geplaatst ter herinnering van de oprichting van de Grenadier Guards in 1656 te Brugge.

Door de burgeroorlog in Engeland dienden Charles II (1630-1685) en zijn broers hun land te ontvluchten. De koning kwam op 23 april 1656 aan te Brugge, en werd er opgewacht door twee eminente leden van de Sint-Jorisgilde: Jan Anthony Preston, burggraaf van Tara en heer van Sint-Joris-ten-Distel, die een Engelse vader had, en Marc Albert Arrazola de Oñate, die een Engelse moeder had.
Deze introduceerden de Engelse prinsen bij de schuttersgilden en enkele weken na hun aankomst te Brugge waren ze reeds lid geworden. Het lijkt dat hun voorkeur uitging naar het handboogschieten, waarmee ze in Engeland trouwens meer vertrouwd waren. De Sint-Sebastiaansgilde liet ten hunne attentie trouwens kortere doelen installeren. Het is ook aan de Sint-Sebastiaansgilde dat de stad vraagt om de wacht op te trekken bij het Huis met de Zeven Torentjes, waar de Engelse koning resideerde.

Vanaf mei 1656 begint de Engelse koning, in samenspraak met de Spanjaarden, een nieuw leger te rekruteren onder de Engelse vluchtelingen. Het bevel van The Royal Regiment of Guards wordt toevertrouwd Thomas Wentworth (1591-1667), graaf van Cleveland. Het 3000 man sterke regiment ondergaat zijn vuurdoop op 14 juni 1568 in de zogenaamde “Slag in de Duinen” bij Duinkerken.
Op 15 maart 1659 verliet Charles II definitief Brugge en op 8 mei 1660 erkende het Engels parlement hem als hun koning.

In 1665 werd het regiment gefusioneerd tot The First Regiment of Foot Guards, en na de slag van Waterloo in 1815 krijgt het de naam The Grenadier Guards in herinnering van hun bijdrage bij het verslaan van de Franse Grenadiers van de Garde Impériale.

Op heden bestaan er vijf regimenten Foot Guards: de Grenadier Guards, de Coldstream Guards, de Irish Guards, de Scots Guards en de Welsh Guards, die met hun berenmutsen instaan voor de ceremoniële taken in Londen.

St. Sebastiaansgilde Carmersstraat 174 , B-8000 Brugge | Tel: +32(0)50 33 16 26 | griffier@sebastiaansgilde.be Realisation & design by DUO©